Szurcsik József

 

„Műveimben az emberiség alapproblémáit dolgozom fel. Különösen foglalkoztat az egyén viszonya környezetével, a társadalommal, a hatalommal és az ehhez kapcsolódó problémák sora. Munkáim figurálisak. Szándékosan egyszerűsítve, arcokkal „meséltetem” el az éppen adott témát, úgy, hogy az bizonyos szinten pontosan leolvasható legyen, ugyanakkor a probléma bonyolultsága vagy képtelensége és megoldásának látszólagos lehetetlensége többféle értelmezést is lehetővé tegyen.” (Szurcsik József)

Művészcsaládban nőtt fel, édesapja Szurcsik János festőművész, édesanyja Sárkány Anna festő és gobelinművész, akiknek tehetségét fiuk, József is örökölte. Képzőművészi pályafutásában fontos tényező volt a Képzőművészeti Főiskola, melyen, sokszorosított grafika szakon tanult 1980-tól 1985-ig. Majd ugyanitt 1985 és 1988 között művésztovábbképző mesterkurzuson vett részt és elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat.

1986-ban a Hangár című kiadvány számára készített borítóképet, melyen először jelent meg a később védjegyévé vált, profilból ábrázolt férfifej.

Nagyon sokoldalú művész, litográfiákat, szitanyomatokat, rézkarcokat készít. A sokszorosító grafika valamennyi ágával foglalkozik. Nagyméretű pasztellképeket, egyéni technikával akril-olaj képeket fest, ceruza- és tollrajzokat készít. Kisplasztikákat, festett szerszámszobrokat alkot, kísérletezik a térbeliség lehetőségeit kihasználva, plasztikus, színes papírinstallációkkal. Jelentősek díszlet- és könyvtervezései, illusztrációi. Többek között Vámos Miklós nagy sikerű Apák könyve című könyvének borítóját is ő tervezte.

Képzőművészeti munkássága mellett hosszú ideje részt vesz a művészeti felsőoktatásban is.

2006-2009 az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszék vezetője,

2014-2016 a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese,

2015-2022 a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének vezetője,

2021-2022 a Magyar Képzőművészeti Egyetem általános rektorhelyettese.

Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

További szakmai vezető tevékenységei:

1989-1990 BIG. OY. reklámügynökség, Helsinki – kreatív igazgató

1992-2022 Magyar Grafikusművészek Szövetsége – elnökhelyettes

1994-1996 DDB Needham reklámügynökség, Budapest – művészeti igazgató

1996 -1999 European Council of Artists, Koppenhága – végrehajtó bizottsági tag, Közép-Kelet-Európa referens

2013 “Hang-Szín-Hely”, Képzőművészek Élőzenei Fesztiválja, vezető kurátor, alapító- szervező, fesztiváligazgató

2015-16-ig től a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke volt