Bors Györgyi

 width=

A Bors Györgyi féle „Egyetemes Önreflexió”

A Balaton közelében, Tapolcán született 1977-ben, 8 évesen nővérével állami gondozásba kerültek. Ekkor kezdett a művészet felé fordulni.

A művész által megélt elveszettség és gyökértelenség, valamint a gyógyító és transzformáló hatású alkotófolyamat összekapcsolása indította el az Egyetemes Önreflexió alkotóprogramjának érzelmekkel fűtött kidolgozása irányába.
Bors képein bonyolult térbeli formák és síkok rendszere lebeg egy adott színből levezetett színskála előtt. A lebegtetés a konstruktivista és szuprematista művészet vívmánya, melyek a síkgeometrikus alkotásaiknak térbeli illúziót adtak, emellett a két izmus által hirdetett egyetemesség eszméjét is támogatták. A Bors Györgyi által megteremtett közeg szerepe is ugyanez, vagyis a fő motívum vagy motívumfüzér által hordozott üzenetet hívatottak egyetemes rangra emelni eme időtlenségben lebegtetett, de lágy líraisággal kifejezett térillúzió által.

A kompozíció alapját minden esetben mérnöki pontossággal megfogalmazott térgeometriai alakzatok és látszólag kiterjedés nélküli síkok alkotják, valamint bizonyos sorozatokon lírai megmunkálású informel felületek vagy motívumok lágyítják a precíz térgeometria kemény éleit, hűvösségét. A térgeometria ezen „élessége” Bors esetében utal az élet veszélyeire, a fenyegetettség érzésére is. A jelentéstartalom azonban nem áll meg ennél, hiszen a vászonra felvitt geometria által teremtett rend és rendszer a rendezettségbe vetett hitet és reményt árasztja magából. A gömb gyakori alkalmazása már túl mutat ezen, a gömb felülete felfogható az emberi létezés teljes palettájaként, testként szemlélve pedig a tökélesség szimbólumaként is, mely sok esetben, mint az üzenet kiinduló- vagy végpontjaként kerül megfogalmazásra Bors által.

Külföldi kiàllítàsok:
2023 London Art Biennale
2022 AtLab -Snug Kultúràlis Központ, Staten  Island, NYC
2022 Chianciano Biennale
2022 Madrid, Monat Gallery
2022 Salerno, Museo Diocesano San Matteo
2021 Hongkong , Művèszeti Központ
2021 London, The Holy Art Gallery
2021 New Jersey, Stúdió Montclair Gallery
2021 New York, Conference Haus Park

Katalógusok, Albumok:

2023- London Art Biennale Katalógus

2023- World Art Guide, Művészeti Album, Kiadó: Cendorian Publishing, Viken, Sweden

2022- SUBLIMINA  International art exhibition Katalógusa,  Museo Diocesano San Matteo, Salerno, I

2021- Artist of the Year -The Artist Lounge issue 02, Amazon Kiadó

2021- Power of Color 2021, Kiadó: Bruxelles Art Vue Művészeti kiadó

2021- Corriere dell’Arte Művészeti, mozi és szinházi Magazin, Torino, decemberi szám

Tagságok:

MAOE (Magyar Alkotók Orszàgos Egyesülete)

EXIT Művészeti csoport